Ga naar hoofdinhoud
"Archeologisch museum voor de steentijd"

Topstuk Bladspits

Een bladspits van vuursteen van 40.000 jaar oud. De afmetingen zijn 6,1 x 3,0 x 2,0 cm.
De bladspits heeft ongeveer de vorm van een laurierblad. De spits is door een Neanderthaler op zeer vakkundige wijze gemaakt en heeft een prachtige symmetrisch vorm. Zover we kunnen vaststellen is de spits ongeveer 40.000 jaar geleden gemaakt tijdens een warmere periode gedurende de laatste ijstijd: het Weichselien. De spits is waarschijnlijk gebruikt als wapening van een werpspeer. Door wind en zand is de spits gepolijst.
De bladspits is door Johan Bokkinga gevonden in de omgeving van Steenwijkerwold, vlak bij de grens van Fryslân en Overijsel. Hij heeft de spits aan het IJstijdenmuseum geschonken. In Nederland zijn tot nu toe drie van dergelijke vondsten bekend. De spits is dan ook het absolute topstuk van het museum.

 

Foto: ToonBeeld/Frans de Vries

Topstuk Rituele Bijl

Een rituele bijl van vuursteen van 5000 jaar oud. De afmetingen zijn 23 x 7,5 x 3,2 cm.
De bijl is afkomstig uit de Trechterbekercultuur (de Hunebedbouwers) en heeft een rechthoekige vorm. Het is een zeer fraaie rituele bijl, misschien gebruikt als offergave aan de goden of aan de voorouders. De bijl is op zeer professionele wijze gekapt uit een stuk vuursteen. Hij is niet geslepen om het grote vakmanschap te laten zien waarmee hij gemaakt is. De bijl is dus niet voor praktisch gebruik gemaakt. Bij een praktisch gebruik zou hij direct breken, omdat hij te lang is. Vandaar dat we spreken over een mogelijke offergave.
De bijl is afkomstig uit de collectie Budde, komt uit Denemarken en is een schenking van de familie Budde aan het IJstijdenmuseum.

Foto: IJstijdenmuseum Buitenpost
Back To Top