Ga naar hoofdinhoud
"Archeologisch museum voor de steentijd"

UITSLAG VERLOTING BODEMVONDSTENDAG 1 JUNI 2024 IJSTIJDENMUSEUM

Hoofdprijs de ‘pinpointer’: Lotnummer 405, geel

Met een metaaldetector kan men een voorwerp grofweg lokaliseren. Met de pinpointer kan vervolgens tot op de millimeter nauwkeurig de plek van het (metalen) voorwerp worden bepaald.
De pinpointer is in een klein rugzakje of een ruime broekzak gemakkelijk mee te nemen.

Vier verrassingsprijzen, lotnummers (geel):

409
133
129
201

Alle prijzen zijn vanaf dinsdagmiddag 4 juni onder vertoon van het betreffende lotnummer af te halen bij de balie van de Kruidhof, Schoolstraat 29B, te Buitenpost. Mocht dat problemen opleveren, dan kan contact opgenomen worden met het team Bodemvondstendag, bereikbaar onder telefoonnummer 06-48151263 of 06-1082 8374.

De lange reis van een prehistorische inktvis

De familie De Groot uit Feanwâlden vond enkele jaren geleden een aparte steen met fossielen van de prehistorische voorlopers van onze huidige inktvissen. Deze bijzondere steen met fossielen is in aanwezigheid van de vinders op dinsdag 9 april onthuld en heeft nu een prominente plek gekregen in het IJstijdenmuseum te Buitenpost.

Bij de boerderij van een familielid nabij Jorwerd vond de familie De Groot uit Feanwâlden enkele jaren geleden een aparte steen van een flink formaat. Een poos later de bijpassende andere helft. Deze bijzondere vondst werd als schenking aan het IJstijdenmuseum uit Buitenpost aangeboden. Uit onderzoek door deskundigen van het museum bleek dat het ging om een kalksteen met ingekapseld fossielen van de prehistorische voorlopers van onze huidige inktvissen.

Bijna 460 miljoen jaar geleden werd een kalklaag (met de prehistorische inktvissen) gevormd in een tropische zee ter hoogte van Afrika. Dat gebied heeft zich met enkele millimeters per jaar verplaatst naar de gebieden waar we ze nu als vaste rots vinden, namelijk op het eiland Öland in Zuid-Zweden. Gedeelten ervan zijn als zwerfstenen in de Saale IJstijd in ons land en dus ook in Fryslân terechtgekomen. Het laatste stukje van de reis naar het het IJstijdenmuseum in Buitenpost ging per auto.

Klaas de Haan heeft de in de kalksteen verborgen inktvisfossielen uitgeprepareerd en Peter Hofstee heeft gezorgd voor een deskundige uitleg bij de steen. Dit bijzondere fossiel is in aanwezigheid van de vinders op dinsdag 9 april onthuld en heeft nu een prominente plek gekregen in het IJstijdenmuseum.

Back To Top