Plattegrond Linnaeus plein complex

Depot

In het depot bewaren we roerend erfgoed wat we op dit moment niet kunnen tentoonstellen. Goed verpakt in kratten.
Fossielen

Diverse vitrines met fossiel materiaal. Herkenbare sporen van vroeger organisch leven. Dat kunnen de gefossiliseerde harde delen betreffen, zoals botten, schelpen of tanden, maar ook afdrukken, loop- en kruipsporen, graafgangen, vraatsporen, uitwerpselen. Daarbij vindt u informatie over het ontstaan en het prepareren van fossielen. Voor vragen over uw gevonden materiaal, kunt u terecht op de DeterminatieCafé morgens of op de Bodemvondsten dag, zie onze agenda.
Parkeren

Bij het complex is parkeren niet meer mogelijk. U kunt gebruik maken van het parkeerterrein Edisonstraat tegenover het station Buitenpost. Bezitters van een invalidenkaart kunnen parkeren bij de hoofdingang van het complex.
Winkel

In de museumwinkel kunt u terecht voor mooie en praktische cadeaus. Boeken, zwerfstenen, mineralen, knuffels, fiets- en wandelroutes. Ook voor tuin en natuur zijn er volop artikelen te koop.
Bezoekers centrum

Met informatiepanelen over het IJstijdenmuseum, De Kruidhof, de Noordelijke Friese Wouden en Vereniging Oud Achtkarspelen. Tevens zijn er regelmatig exposities. Bij de balie geven gastvrouwen en of heren alle informatie over het complex.
Verkooptuin

Is gratis toegankelijk gedurende de openingstijden. Een breed plantenassortiment, zoals kruiden, rozen, schaduwplanten, vaste planten, fruitboompjes en groenteplantjes voor eigen tuin.
Mineralen

Al vanaf zijn ontstaan is de mens gefascineerd door de vormen en kleuren van mineralen. Ook in de prehistorie gebruikten mensen al mineralen als sierraden. Vele grafvondsten uit die periode getuigen daarvan. In latere eeuwen werden mooie geslepen mineralen gebruikt om sieraden van te maken.
Tuincafé

Je kunt hier terecht tijdens het bezoek aan het IJstijdenmuseum. Het tuincafé en aangrenzend terras, met uitzicht op de Geneeskruidentuin, zijn vrij toegankelijk gedurende de openingsuren, je hebt geen kaartje nodig. Het tuincafé heeft een breed assortiment van verse, biologische en streek producten.
Zwerfstenen

Er worden heel wat soorten zwerfstenen gevonden in Noord-Nederland, Duitsland en Denemarken. Hier gebracht door de voorlaatste IJstijd, zo'n 150.000 jaar geleden. De achtergebleven stenen zijn in de prehistorie gebruikt als werktuigen, objecten in de religie en bij het begraven van dierbaren.
IJstijden museum

Omvat artefacten van diverse culturen en het Mesolithicum. Expositie zwerfstenen. Materiaal van Tjerk Vermaning. Vitrines met fossielen en mineralen. Ontdek de rol van de vrouw in de prehistorie. Het IJstijdenmuseum houdt ook zich bezig met de promotie van het Nationaal Landschap de Friese Wouden en met name voor zover daar elementen aanwezig zijn die de IJstijden hebben gevormd. Een uniek concept voor een uniek museum dat u graag als bezoeker verwelkomt.
Ontdek vier culturen

Neanderthalertijd van 130.000 tot 40.000 jaar geleden in Noord-Nederland. Hamburgcultuur van 15.000 tot 13.500 jaar geleden. Federmessercultuur van 13.750 tot 12.850 jaar geleden. Ahrensburgcultuur van 12.900 tot 11.000 jaar geleden.
Rol van de vrouw in de Prehistorie

Vrouwen verzamelden niet alleen noten, bessen en planten. Pasten op de kinderen en zorgden voor het dagelijks voedsel. Ze maakten ook kleding, manden en potten.
Hortus van Fryslân

Omvat 17 thematuinen met 2000 plantensoorten. Grootste collectie geneeskrachtige kruiden. Zowel recreatief, educatief als informatief voor jong en oud.
Archeologisch steunpunt

Steentijd vitrine met materiaal uit de gehele prehistorie van West-Europa en Noord-Afrika. Klingen, stekers en bijlen: het Archeologisch Steunpunt laat zien hoe vuursteen gebruikt werd in de Prehistorie. Het Steunpunt geeft aan de hand van bijzonder vondstmateriaal een mooi overzicht van de verschillende soorten werktuigen in de verschillende perioden van de Steentijd, van het Paleolithicum tot het Neolithicum.
Educatieve ruimte

In het IJstijdenmuseum kunnen leerlingen van het basisonderwijs en van middelbare scholen naar cultureel erfgoed kijken en er over praten. Door de educatieve activiteiten en programma’s leren kinderen en jongeren cultureel erfgoed ontdekken, begrijpen en waarderen.
Grote speeltuin

Voor de grotere kinderen een klimtoren, kabelbaan, watertoestellen in een vijver en heel veel zand. Neem droge kleren en laarzen mee.
Kleine speeltuin

Voor kleine kinderen een zandbak, klimheuvel en glijbaan.