Het geheim van Oek

Door Henk van den Broek, voorzitter Stichting IJstijdenmuseum
Vrijdag 15 juli jongstleden reed ik vanuit Friesland richting het Hunebedcentrum te Borger. Het IJstijdenmuseum had een uitnodiging gekregen om de opening bij te wonen van de tentoonstelling “Het geheim van Oek”. Als ik richting Borger rij, word ik een beetje jaloers op de vele hunebedden die in Drenthe liggen.
In Friesland hebben we tot nu toe een variant gehad in het Rijsterbos bij Rijs. Dit type steengraf wordt een steenkist genoemd. Zij behoorden tot de Trechterbeker cultuur. De steenkist is in het begin van 1849 ontdekt tijdens het graven van een greppel op het landgoed van Jonkheer van Swinderen. Aangezien de jonkheer niet in Friesland was, hebben de arbeiders de keistenen voor diverse doeleinden gebruikt. Ze zijn deels kapot geslagen en gebruikt voor wegonderhoud en mogelijk ook toegepast voor het beschermen van de kust. Wel zijn de belangrijkste vondsten, waaronder enkele potjes met laddervormige versieringen bij het Fries Genootschap afgeleverd.
Volgens experts moeten er naar analogie ook in Friesland nog hunebedden te vinden zijn. Als je de lijn doortrekt vanaf Emmen over de Hondsrug, Assen richting Groningen/Friesland en zelfs Denemarken zou die mogelijkheid er kunnen zijn.

Begin tentoonstelling

Begin tentoonstelling

Dit was even een zijsprongetje, mijn vrouw en ik waren op weg naar de opening van de tentoonstelling over Oek.
De geestelijke vader achter de verhalen van Oek is Hein Klompmaker, die in z’n inleiding aangaf dat je met behulp van empathische archeologie het mogelijk moet zijn het verleden te kennen en kenbaar te maken door empathie toe te voegen. Je inleven om een tijdperk te profileren. Daarvoor heb je niet alleen de archeoloog nodig, maar ook andere specialisten, zoals sociologen, psychologen, biologen, chemici, tekenaars, etc. De combinatie van deze specialisaties kan een profiel opleveren van hoe mensen in het verleden leefden. We kunnen ons proberen in te leven in het leven van de vroegere bewoners.

Vitrine

Vitrine

De expositie vertelt het verhaal van een zesjarig hunebedbouwers jongetje en z’n familie. Aan de hand van de afbeeldingen uit de boeken van Oek, in combinatie met de gevonden gebruiksvoorwerpen, zoals maalstenen, potten, bijlen en pijlpunten, wordt een beeld gecreëerd over het dagelijks leven van de eerste boeren in Drenthe van 5000 jaar geleden. Wat verbouwden ze, hadden ze al tarwe, maakten ze muziek, hadden ze huisdieren en vee, hoe kookten ze, hoe maakten ze vuur?
De re-enacter Sabine van Wijk heeft in een aantal vitrines deze prehistorische achtergronden in beeld gebracht en met succes.

hunebedbewoner profiel

kastje met voorbeelden

De Tentoonstelling is geschikt voor kinderen, maar ook voor hun ouders, pake en beppe. Jong en oud kunnen de sensatie beleven om even in de voetsporen te staan van de hunebedbouwers.
De expositie is te zien tot 30 juni volgend jaar.

Reacties zijn gesloten.