Lezing "Archeogenetica: wat ons DNA vertelt over onze voorouders"

Op donderdagavond 7 maart gaat Marieke van de Loosdrecht, PhD Student – Department of Archaeogenetics (DAG) van het Max Planck Institute for the Science of Human History op uitnodiging van het IJstijdenmuseum te Buitenpost een lezing houden. Het is een natuurwetenschappelijke lezing die gericht is op iedereen met een brede belangstelling voor archeologie, humane genetica of evolutie.
In het eerste deel van de lezing wordt de bio-archeologie geïntroduceerd. Het wordt gebruikt om het verleden te reconstrueren en interpreteren van bio-archeologische gegevens, zoals macrofossielen, pollen, dierlijk en menselijk skeletmateriaal.
Daarna vertelt ze ons over haar vakgebied van Ancient DNA. Deze vorm van genetische analyse kan worden toegepast op mens, dier en planten.
In het tweede deel wordt een reis gemaakt door de tijd beginnend bij de eerste bevolking van Europa van de moderne mens (Home Sapiens) in het laat-paleolithicum tot en met het begin van de historische periode.
Marieke van de Loosdrecht gaat specifiek in op de belangrijkste archeologische culturen komen aan de orde die in (Centraal) Europa geweest zijn, hun populatie-genetisch profiel en in welke mate de huidige Nederlanders nog aan de mensen uit deze verschillende oude culturen verwant zijn.
Hierbij ligt het accent op hoe de mensen er uitzagen, wat ze aten en hoe ze konden overleven.
Voor verdere info en contact:
Organisatie: Stichting IJstijdenmuseum Buitenpost
Aanvang: 20.00 uur.
Contact en Info: 0511-541965 of 06-5172 90 38
E-mail: info@ijstijdenmuseum.nl
Locatie: Stichting It Koartling, Schoolstraat 31, 9285 NE Buitenpost.
Entree: 5 euro

Reacties zijn gesloten.