Bot gevonden van meisje met neanderthaler-mama en Denisova-papa

Het stukje bot dat van Danny gevonden is, van vier verschillende hoeken.
Credit: Brown, S. at all./CC by 4.0

Een stukje bot uit een grot in Rusland speelt de hoofdrol in misschien wel hét archeologische verhaal van het jaar. Het bot behoorde lang geleden toe aan een oermens met een neanderthaler als moeder en een Denisovamens als vader. ‘Denny’ is de enige eerste-generatie hybride mens die ooit is gevonden.
‘Mijn eerste reactie was ongeloof’, zegt Viviane Slon van het Max Planck-instituut voor evolutionaire antropologie in het Duitse Leipzig.
De vondst is ofwel een verbluffende meevaller, of een aanwijzing dat verschillende mensachtigen vaker samenkwamen dan we dachten. Het kan zelfs suggereren dat uitgestorven groepen zoals de neanderthalers niet massaal stierven, maar door onze soort werden geabsorbeerd.
In de prehistorie zijn leden van onze soort gekruist met ten minste twee andere soorten oermensen: de neanderthalers en de mysterieuze Denisovamensen, die alleen bekend zijn van bot- en tandfragmenten ontdekt in de Denisovagrot in Rusland. Neanderthalers en Denisovamensen hadden ook intersoortelijke seks, en Denisovamensen droegen bovendien genen van andere, niet-geïdentificeerde mensachtigen.
Lees verder in New Scientist

Reacties zijn gesloten.