Neanderthalers

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

[smbtoolbar]

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Neanderthalers

Van 126.000 tot 40.000 jaar geleden trokken mensen door het gebied van Noord-Nederland die we Neanderthalers noemen. Ze jaagden op mammoeten, wolharige neushoorns, reuzenherten en wilde paarden. Deze dieren waren kuddedieren en grazers.

De Neanderthalers trokken met de kudden van deze dieren mee en kwamen zo ook terecht in Noord-Nederland en Fryslân. Dat ze ook hier rondtrokken zijn we te weten gekomen doordat de stenen werktuigen die ze achterlieten teruggevonden zijn.

Het bekendste voorbeeld van een Neanderthaler-werktuig is de veelal fraai vormgegeven vuistbijl, een soort van Zwitsers zakmes, omdat het overal voor gebruikt kon worden.
Zo kon je ermee snijden, hakken, beenderen splijten, graven of hameren. Als je meer wilt weten van de Neanderthalers dan kan dat in het IJstijdenmuseum. Daar wordt zijn verhaal verteld en is hij uitgebeeld.

Ook vind je zijn gereedschap, zoals de vuistbijlen en andere werktuigen in het museum. Verder zijn er nagemaakte voorbeelden van houten speren, maar ook echte en zeer oude, stenen speerpunten.

Neanderthaler werktuigen gallery