Hamburgcultuur

Hamburgcultuur

Vanaf 116.000 jaar geleden werd het in Europa weer kouder en begon een nieuwe ijstijd. Vanaf 40.000 jaar geleden werd het zo koud dat de Neanderthalers, die hier jaagden, naar het zuiden trokken. Rond 20.000 jaar geleden was het zelfs zo koud dat er in Nederland sprake was van een poollandschap en er totaal geen leven in ons gebied meer mogelijk was.
Vanaf 15.000 jaar geleden veranderde het klimaat en begon een warme periode die zorgde voor nieuwe begroeiing van het landschap. Ook kwamen rond 14.5000 jaar geleden allerlei dieren terug naar Fryslân en in hun kielzog mensen. De dieren die naar Fryslân kwamen waren onder andere rendieren, maar ook paarden en hazen.

Voor de nieuwkomers was het rendier het voornaamste jachtdier. Deze jagers worden dan ook wel rendierjagers genoemd. Ze maakten gebruik van andere jachttechnieken dan de Neanderthalers en hadden specifieke werktuigen, die voor het eerst bij opgravingen, onder leiding van Alfred Rust, zijn aangetroffen in de omgeving van Hamburg. Vandaar de naam Hamburgcultuur.
De jagers van de Hamburgcultuur hebben in Fryslân gewoond en gejaagd. Op verschillende plaatsen in de Friese Wouden, zoals Bakkeveen, Oldeholtwolde en Zandbulten zijn werktuigen van deze jagers opgegraven of gevonden.
ln een aantal vitrines in het IJstijdenmuseum zijn deze werktuigen te zien en kunt u in uw verbeelding op jacht gaan met de jagers van de Hamburgcultuur.

Hamburgcultuur gallery