Fossielen

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

[smbtoolbar]

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
Fossielen

Onder fossielen verstaat men in het algemeen elk herkenbaar spoor of elke herkenbare aanwijzing van vroeger organisch leven.
Deze aanwijzingen kunnen de gefossiliseerde harde delen betreffen, zoals botten, schelpen of tanden, maar ook afdrukken, loop- en kruipsporen, graafgangen, vraatsporen, uitwerpselen.
Fossilisatie berust op het geleidelijk vervangen van de oorspronkelijke organische bouwstenen van het dier, plant of mens door anorganische bestanddelen (mineralen).
De wetenschap die fossielen bestudeert is de Paleontologie. Die wetenschap is weer opgesplitst in drie deelgebieden: paleo-zoölogie, de studie van fossiele dieren, paleobotanie, de studie van fossiele planten en paleoantropologie, de studie van fossiele mensachtigen.
Het IJstijdenmuseum bevat diverse vitrines met fossiel materiaal en daarbij vindt je informatie over het ontstaan en het prepareren van fossielen.

Voor vragen over je gevonden materiaal, kun je terecht op de DeterminatieCafé-morgens of op de Bodemvondsten dag, zie onze agenda.

Fossielen gallery