Ontdek

Ontdek

Wil je ontdekken hoe de mensen tijdens de Steentijd in de Fryske Wâlden leefden.
Kom dan naar het IJstijdenmuseum. De oude werktuigen van steen laten we uitgebreid zien. Ook tonen we hoe oerjagers en oerboeren leefden. Hoe ze woonden en jaagden. Hoe ze met hun doden omgingen.
Het museum met de grootste collectie over de Steentijd in Noord-Nederland!

Ontdek de Noordelijke Fryske Wâlden

Vernieuwde Pingo-fietsroute IJstijdenmuseum Buitenpost

Ontdek fietsend vanuit het IJstijdenmuseum annex de botanische tuin de Kruidhof de Friese Wouden en geniet van het landschap en de cultuur. Er zijn korte en lange routes. Bij de balie van de Kruidhof kunt u een routekaart krijgen.

De Pingo-fietsroute van 25 kilometer voert door het coulisselandschap van de noordelijke Friese wouden en het vroegere ijstijdenlandschap. De fietstocht gaat langs een aantal pingo-ruïnes, zoals de Hamstra’s poel en de Jinke Poel. De pingo-fietsroute kan gratis afgehaald worden aan de balie van het IJstijdenmuseum/de botanische tuin De Kruidhof.

Wat is een pingo of heuvel die groeit?

Tienduizenden jaren geleden tijdens de laatste ijstijd, het Weichselien, was het hier in de Friese Wouden woest en ledig. Het ijs kwam deze ijstijd weliswaar niet verder dan halverwege Denemarken, maar ook hier leefde geen plant, boom en dus ook geen dier en zeker geen mens. Toch bewoog er wat. Groeiende heuvels van soms tientallen meters hoog en 100 meter of meer in doorsnee. Hoe kwam dat? In de zomer opwellend grondwater werd tegengehouden door de metersdiep bevroren bovengrond. Daar diep onder de grond ontstond een ijspakket dat elk jaar groter en dikker werd. De bevroren grond daarboven werd door het uitzettende ijs naar boven gedrukt. Dit verschijnsel zien we nog steeds in bijvoorbeeld Alaska. De Eskimo’s noemen deze groeiende heuvels daar in hun taal, het Innuit, een pingo. Vandaar.

Pingo-ruïne

Na de laatste ijstijd smolten de ijspakketten onder de pingo’s. De heuvel stortte in en wat overbleef was een pingo-ruïne. Een klein meertje met daaromheen een wal van de van het ijs afgegleden bovengrond en soms een klein eilandje in het midden. Het warmere klimaat maakte weer plantengroei mogelijk en vervolgens kwamen de dieren en tenslotte ook mensen. Geen Neanderthalers meer van vóór de laatste ijstijd, maar mensen zoals wij, de Homo sapiens. Voor deze mensen was een pingo-ruïne een mooie plek voor een (zomer)kamp. Vanaf de aarden wal goed uitzicht en een lekker droge ondergrond voor hun kampement. Ook nog vis- en drinkwater onder handbereik. De omgeving van pingo-ruïnes is dan ook een goede zoekplek voor sporen van deze vroege menselijke bewoning in de vorm van gereedschappen van vuursteen, zogenaamde artefacten.

IJstijdenmuseum Buitenpost

Wilt u meer weten over pingo’s en pingo-ruïnes en de vroegste menselijke bewoning van de Friese Wouden bezoek dan ook het IJstijdenmuseum. Het IJstijdenmuseum vindt u op het terrein van De Kruidhof in Buitenpost, maar is wel een apart museum. .

Poort naar de Noardlike Fryske Wâlden

Het Nationaal Landschap van 25.000 hectare. Houtwallen, weidegronden, meren en vele zandpaden. Opvallend zijn de grote aantal pingo's.

Ontdek

Archeologisch steunpunt

Steentijd vitrine met vondstmateriaal uit de prehistorie van West-Europa en Noord-Afrika. Geeft een beeld hoe vuursteen gebruikt werd in de prehistorie.

Bekijk

Links

Diverse links naar Geologische-, Archeologische verenigingen, Musea, Mineralen, Fossielen, etc.

Bekijk