Mineralen

Museum

wulfeniet425

Wulfeniet

 

terug naar Thema's

Mineralen

Al vanaf zijn ontstaan is de mens gefascineerd door de vormen en kleuren van mineralen. Ook in de prehistorie gebruikten mensen al mineralen als sierraden. Vele grafvondsten uit die periode getuigen daarvan. In latere eeuwen werden mooie geslepen mineralen gebruikt om sieraden van te maken.
Maar niet alleen voor versiering had de mens belangstelling voor mineralen, ook voor veel praktische toepassingen waren mineralen van betekenis. Dat begon al na de Steentijd, toen de mens leerde metalen uit erts te winnen en bronzen en ijzeren gebruiksvoorwerpen te maken.
De economische betekenis van mineralen is, sinds de mens voor de eerste keer metalen uit erts wist vrij te maken, alleen maar toegenomen.
De huidige maatschappij is volkomen ondenkbaar zonder de vele toepassingen waarvoor mineralen onontbeerlijk zijn.
Toch zijn er nog heel wat mensen die belangstelling hebben voor mineralen om hun esthetische waarde. Gezien hun variatie in vorm en kleur is dat helemaal niet zo gek, want hun schoonheid blijft een in het oog springend aspect, waardoor veel mensen zich aangesproken voelen.
Een daarvan is de gelegenheidsliefhebber, die zo nu en dan een mooi mineraal koopt, tot de professionele mineraloog, die mineralen wetenschappelijk bestudeert met alle schakeringen daartussen.
Een aantal van deze liefhebbers zijn echte verzamelaars van mineralen. Het IJstijdenmuseum heeft een expositie van de meest voorkomende mineralen.

Voor vragen over uw gevonden materiaal, kunt u terecht tijdens de DeterminatieCafé morgens of op de Bodemvondsten dag, zie onze agenda.

pyriet425

Pyriet

 

azuriet425

Azuriet