Archeologie

Museum

standvoetbeker425

Standvoetbeker

 

terug naar Thema's

Archeologie

Stenen werktuigen en jachtvoorwerpen, bekers, sieraden, verkleuringen: de bodem zit vol sporen uit het verleden. Ze vertellen allemaal iets over hoe onze voorouders leefden. Archeologie is het onderzoeken van die sporen in de grond.

Al duizenden jaren wonen er mensen in Nederland. Al die mensen hebben sporen in de grond achtergelaten. Door die sporen te onderzoeken weten we beter hoe mensen vroeger leefden. Dit onderzoek noemen we archeologie.

Sporen zijn vaak duizenden jaren oud, maar we onderzoeken ze pas zo’n tweehonderd jaar. Nederland was het eerste land in de wereld waar archeologie als een wetenschap werd beoefend. Dat begon met de stichting van het Rijksmuseum van Oudheden in 1818 te Leiden.

Tegenwoordig zijn mensen zeer geïnteresseerd in hun voorouders en hoe ze leefden. Archeologie laat daar veel over zien. De bodem is immers een soort geheugen van een land of een streek en de bewoners ervan. Eigenlijk vertelt geschiedenis het verhaal van vroegere bewoners in woorden, en levert archeologie daar de plaatjes bij.

Zo'n 130.000 jaar geleden kwamen de eerste mensen vanuit Zuid-Europa naar ons gebied, om te jagen op de grote dieren, als mammoet, wolharige neushoorn, sabeltandkat en oeros.
Van deze mensen zijn sporen teruggevonden in de vorm van door hen gebruikt stenen werktuigen en wapens.
Deze bijzondere voorwerpen zijn tentoongesteld in het IJstijdenmuseum, evenals de overblijfselen van hun jachtdieren en foto's en maquettes van reconstructies.

Bijl Trechterbekercultuur

Bijl Trechterbekercultuur

 

trechterbeker425

Trechterbeker